AB üyesi Macaristan’ın, 1367’de kurulan en eski üniversitesi olan Peç Üniversitesi’nin giriş sınavı 5 Mayıs’ta İstanbul’da yapılacaktır. Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) tanıdığı bir üniversite olan Peç Üniversitesi, ayrıca YÖK tarafından kabul gören Dünyanın en iyi 1000 üniversitesi listelerinde de yer almaktadır, bu nedenle buradan mezun olan adaylar, YÖK denkliği başvurularında sıkıntı yaşamamaktadırlar.
Sınav 2019/2020 Akademik yılında doğrudan Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Biyoteknoloji Yüksek Lisans 1. sınıflarından başlamak isteyen adaylar için yapılacaktır.
Tarih: 5 Mayıs Pazar, 2019 – Saat: 09:00
Yer: Grand Hotel de Pera , ( Meşrutiyet Cd. No:55 Tepebaşı Beyoğlu / İstanbul)
İstanbul’daki sınava son başvuru tarihi: 3 Mayıs Cuma,
Peç’teki sınava son başvuru tarihi: 15 Haziran (Vize gerekenlere), 30 Haziran (Vizesi olanlara) İstanbul’daki sınava giremeyenler , sınava Peç’te de girebilirler, ancak bu size ekstra vakit ve paraya mal olacağından tavsiyemiz İstanbul’daki sınavı kaçırmamanız yönünde!
Hangi Bölümler için Sınav Yapılıyor: Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Biyoteknoloji Yüksek Lisans 1. sınıfları için sınav yapılmaktadır, hazırlık isteyen adayların bu sınava katılmalarına gerek yoktur. Hazırlıktan başlamak isteyen öğrencilerimizin skype programı ile mülakları okul tarafından yapılarak müracatları gerçekleştirmektedir. Skype mülakatı ücretsizdir. 1. sınıfa kabulleri gerçekleşmeyen öğrencilerimiz ileriki tarihlerde skype mülakatı ile hazırlığa alınacaklardır.
Eğitim Başlangıcı: Eylül 2019
Sınav Ücreti: 200 USD Başvuru Ücreti ve 300 USD Sınav ücreti olmak üzere toplam 500 USD’dir. Sınava Peç şehrinde üniversite bünyesinde girecek adaylar için bu ücretler 200 USD Başvuru Ücreti ve 250 USD Sınav ücreti, toplam 450 USD şeklindedir. Sınav sonrasında 1. sınıfa kabul edilen öğrencimiz, daha sonra okulun hesabına diğer ücretleri okuldan gönderilecek ÖN KABUL mektubundaki hesaba, belirtilen tarihte ve miktarda öder. BMAT Sonuç Belgesi olan adaylar yazılı sınavdan muaftır, bu adaylar için sözlü sınav ücreti 500 USD yerine 350 USD’dir. (200 USD Başvuru ücreti + 150 USD Sözlü Sınav Ücreti)
Sınavdan Sonra Okula Doğrudan Ödenecek Ücretler:
Sınav İçeriği ve Süresi: Sınav tek bir oturumda yazılı olarak yapılacak, yazılı sınavı mütakiben adaylar tek tek sözlü sınava alınacaklar. Biyoteknoloji Yüksek Lisansı adayları yazılı sınavdan muaftır. Yazılı sınav 2,5 saattir. Çoktan seçmeli test şeklinde Biyoloji (20 soru), Kimya (20 soru), Genel İngilizce (40 soru) ve Tıbbi İngilizce (20 soru) ihtiva eder. Sözlü bölüm, tıp ile ilgili sorulardan, adayın ciddiyetini, motivasyonunu ölçecek değişik sorular içerir. Yaklaşık 20-30 dakika sürer. Bazı durumlarda sözlü mülakatları bir sonraki güne sarkan adaylar olabilir. Adayların bunu bilerek gelmesi gerekiyor.
Sınav Sonuçları;
Peç Üniversitesi yetkilisi Peç’e döndükten sonra, yazılı ve sözlü sınavın sonuçlarını Karar Kurulu’na sunar, Karar Kurulu da kimler kabul edildiğini genellikle 10 gün içinde bizlere bildirir. Kabul edilenlere ÖN KABUL belgesi gelir ve aday işlemlerine devam eder. 1. sınıfa kabul edilmeyen adaylar hazırlık okuluna başvurabilirler.
Kimler Katılabilir?
– Lise mezunu veya 2018 Haziran’da Lise’den mezun olacağı garanti olan herkes.
– Lise eğitimi boyunca Kimya, Biyoloji ve Fizik derslerinde başarılı olanlar. Bu alanlarda en az şu not ortalaması vesaire şeklinde okulun bir açıklaması yok ancak bu alanlarla adayların barışık olması gerekiyor.
– En az B2 İngilizce bilgisi (Seviye tespit belgesi gerekmiyor. Kimya ve Biyoloji alanlarında teknik İngilizce)
– Biyoteknoloji Yüksek Lisans’ı için sınava gelen adayların Biyoloji ve türevi bir Lisans diplomasına sahip olmaları gerekmektedir.
Sınavdan Önce Yapılması Gereken İşlemler ve Sınavda Teslim Edilmesi Gereken Belgeler;
– Başvuru Formu.
– Pasaport Fotokopisi (En az 2 yıl süresi olan)
– TC Kimlik Belgesi (Pasaportu henüz çıkmamış adaylar için)
– Lise Diplomasının Aslı ve Yeminli tercüman tarafından İngilizceye çevrilmiş bir kopyası
– Lise Not Dökümü ve Yeminli tercüman tarafından İngilizceye çevrilmiş bir kopyası
– İngilizce Europass CV (Curriculum Vitae)
– Varsa BMAT Sonuç Belgesi
– Sağlık Raporu (Aile hekiminden yurtdışında okumanıza engel yoktur yazısı ve Yeminli tercüman tarafından İngilizceye çevrilmiş bir kopyası)
– Göğüs röntgen filmi (doktor notu, fotoğrad değil, 1 yıldan eski olmayacak ve Yeminli tercüman tarafından İngilizceye çevrilmiş bir kopyası)
– Aşı kartı (HEP B’ye karşı aşılanmış olduğunuzu gösteren ve Yeminli tercüman tarafından İngilizceye çevrilmiş bir kopyası)
– HIV testi sonucu (3 aydan eski olmayacak ve Yeminli tercüman tarafından İngilizceye çevrilmiş bir kopyası)
Biyoteknoloji Yüksek Lisansı için sınava geleceklerin başvurularında (Yukarıdaki Belgelere ilaveten)
– İngilizce Motivasyon Mektubu (Biyoteknoloji Yüksek Lisans başvurularında)
– Biyoteknoloji Yüksek Lisans’ı için sınava gelen adayların Biyoloji ve türevi bir Lisans diplomasına sahip olmaları gerekmektedir. Bu özelliklere sahip Lisans Diplomasının ve Lisans Not Dökümünün Aslı ve Yeminli tercüman tarafından İngilizceye çevrilmiş kopyaları)
– Tam laboratuar muayenesi: İyon seviyeleri (Na, K), karaciğer fonksiyonları (total bilirubin, GOT, GPT, GGT), böbrek fonksiyonları (karbamid, kreatinin), kan şekeri seviyeleri, kan sedimantasyonu, kan sayımı (hemogram)
Sıkça Sorulan Sorular
* Daha liseden mezun olmadım , sınava gelebilir miyim?: Evet, bu durumda olan öğrenciler okullarından alacakları mezun olabilir belgesi ile sınava gelebilirler. Bu durumda diplomalarının İngilizceye çevrilmiş orjinal nüshasını da en geç 15 Ağustos’a kadar Peç Üniversitesi’ne göndermek zorundalar. Diğer istenen belgeleri sınava getirmek ya da sınavdan sonra 11 Mayıs’a kadar tamamlamak zorundalar.
* Sınav yapıldığını yeni duydum, pasaportum dahil hiçbir belgem yok, gelebili miyim?: Evet, adaylar TC kimliği ile sınava gelebilirler. Sınavdan sonra diğer istenen belgeleri 11 Mayıs’a kadar tamamlamak zorundalar. Diploma için bu tarih 15 Ağustos.
* Sınav sonucunu hemen öğrenebilir miyiz? Hayır, döndükten sonra genellikle 10 gün içinde Karar Kurulu sonuçları ilan ediyor.
* Kabul edilmezsem Peç Hazırlık için sınav var mı? Hayır, sadece Skype mülakatı ve belki basit bir İngilizce test.
* Kabul edilmezsem ödediğim 500 USD Peç Hazırlık için sayılır mı? Hayır, her Fakültenin ücretleri ve değerlendirmeleri farklı.
* Peç’in YÖK denkliği var mı? Peç Üniversitesi en iyi 1000 üniversite içinde yer aldığı için YÖK Peç’te eğitim alacaklardan herhangi YKS sınavına katılım şartı istemiyor ancak mezuniyet sonrası seviye tespit sınavına alıyor. YÖK’e şahsi dilekçe vererek bu konuyu netleştirebilirsiniz.
* Türkiye’ye yatay geçiş yapabilir miyim?: Elbette, Peç Üniversitesinde en az 2-3 dönem eğitim alan öğrencilerden ders notları yüksek olanlar Türkiye’deki Üniversitelere başvurabilirler. Bu konuda hangi belgelerin istendiği elbette başvurulacak üniversiteden öğrenilebilir.
* Macarca zorunlu mu? Eğitim dili İngilizce ancak 3. sınıftan sonra öğrenciler hastalarla ilgilenmeye başlayacakları için, 3. sınıfa kadar Macarca dersleri de gösteriliyor.
* Peç’te yurt imkanı var mı? Evet, özellikle yeni öğrencilere yurt imkanı veriliyor ilk yıl, daha sonra yer olduğu taktirde uzatılıyor. Her yıl yeni eklenen yurt binaları ile genellikle çoğu öğrenci yurtlardan faydalanabiliyor. Aylık 110 Euro olan 2 kişilik odalar mevcut, ve her 4 kişi bir mutfak ve banyo’dan istifade ediyor. Yurtlar temiz ve okula yakın.
* Peç Üniversitesi Diploması diğer ülkelerde tanınıyor mu? Evet, bu nedenle Amerika, İngiltere, Almanya, Avusturya, Kanada, İsveç, Norveç, İsrail, İran, Viyetnam, Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok yerinden öğrenciler mevcut. İstanbul’un dışında Peç Üniversitesi Norveç, BAE, Almanya, Güney Kore, İspanya, Hindistan, Vietnam, Çin, Amerika, Hindistan ve İngiltere’de de sınav yapıyor.